Reklam Yazarlığı (Copywriting)

Reklam Yazarlığı (Copywriting)

‘Türkiye’de edebiyat mezunu olmak boşuna mezun olmaktır.’ Bu mitten etkilenip düştüğüm ümitsizlikten yola çıkarak yaptığım araştırmalarda bölümümüzün iş olanaklarının aslında diğer bölümlere göre daha fazla olduğunu keşfettim. Bu yazımda sizin de ilginizi çekebileceğini düşündüğüm bir iş alanını konu aldım. Ticaret devam ettiği sürece ölmeyecek bir meslek, o yüzden endişelenmeyin ve okumaya devam edin.

Geçmişten günümüze reklam yazarlığı

Ticaretin başlamasından itibaren insanlar ürünlerini pazarlama ihtiyacı hissetmişlerdir. Bu ihtiyaç ürünlerin tanıtımını yapan reklamları ortaya çıkarmıştır. Değişen zamanla birlikte kalıplaşmış reklam cümleleri ilgi çekmemiş olacak ki yeni bir iş kolu doğmuştur. Reklam yazarlığı; insanları satın almaya, bir bağlantıya tıklamaya, kısaca bir eylemde bulunmaya ikna edici pazarlama materyalleri yazma sürecidir. Örneğin, ‘Buraya Tıklayın’, ‘Şimdi Satın Al’, ‘Ücretsiz Deneyin’ ve ‘Şimdi Üye Olun’ gibi yönlendirici ve ikna edici yazılar reklam yazarının işidir. Reklam yazarlığının ilk örneği, bir dua kitabının satışı için ikna edici bir dilin kullanılması ile Babil dönemine yani 1477 yılına kadar uzanıyor. Fakat reklam yazarlığının meslek olarak adlandırılması, tam olarak 1664 yılında gazetelerin reklam metinlerini basmasıyla başlamıştır. Günümüz dünyasında ise dijitalleşmeyle birlikte akla gelebilecek her şeyin reklamı yapılmaya başlanmıştır. Örneğin, çalışan oranlarının artmasıyla birlikte insanların saatlerce AVM gezmeye vakit ayıramadığı görülmüş ve bu nedenle çevrim içi alışveriş siteleri yaygınlaşmıştır. Bunlardan birinin reklam metni ‘Her ihtiyacın için tek ihtiyacın Trendyol!’ olmuştur. İnsanlar bu metni duyduğunda ‘Acaba gerçekten her şey var mıdır?’ diye düşünerek Trendyol’a girmişlerdir. İçerisinde ise onları, özel günler için oluşturulmuş kampanya metinleri karşılamış ve
kendisine bağlamıştır. Başka bir örnekte ise bu mesleğin etkisini daha net görüyoruz. Cadılar Bayramı’na özel hazırlanan Coca-Cola pelerinli Pepsi görseli ‘Korkunç bir bayram dileriz!’ metniyle sosyal medyada paylaşılmıştır. Coca-Cola ise yine aynı görseli kullanarak ‘Herkes kahraman olmak ister!’ metnini paylaşmıştır. Her iki marka da tüketicinin dikkatini çekmiş, güldürmüş ve satışlarını artırmayı başarmıştır.

İyi bir reklam yazarında olması gereken temel beceriler nelerdir?

Öncelikle, yazma becerilerinizi geliştirmeniz gerekiyor. Etkili bir metin yazabilmek için yazım ve noktalama bilgisine, konuyla ilgili gerekli bilgilere sahip olmanız; hedef kitleyi bilmeniz gerekir. Sadece bilmek el bette yeterli olmayacaktır. Etkili iletişim becerilerinizle hedef kitleyi dinlemeli, isteklerini ve ihtiyaçlarını anlamalı ve ürününüzü onlara anlatabilmelisiniz. Güçlü sözcüklerle kısa metinler oluşturabilmeli ve akılda kalmasını sağlamalısınız; tıpkı üç yaşındaki çocuğun bile aklında yer eden ‘Alarko kombi gerçek kombi gerçek konfor’ sloganı gibi. En önemli beceri ise yaratıcılık diyebiliriz; çünkü sıkıcı ürün tanıtımlarını kimse sevmez. Ürünü, hedef kitlenin istek ve ihtiyaçları doğrultusunda tanıtabilirsiniz ama yaratıcılığınız yoksa kitlenin dikkatini çekmeniz kolay olmayacaktır. Bir reklam yazarı ve serbest yazarlık koçu olan Jacob McMillen’a göre ‘Her satırın amacı bir sonraki satırın okunmasını sağlamaktır.’. Yani metninizin ortasının da en az girişi kadar ilgi çekmesi gerekmektedir. Örneğin, bir şirket reklam panosuna kasten yazım hatası olan bir reklam verdi. İnsanlar geçip gidecekken durup metne yeniden baktı, konusunu ilgi çekici bulanlar okudu ve böylece reklam amacına ulaştı. Başka bir örnekte günümüzde
yaygınlaşan flört uygulamalarını ele alalım. Siz olsanız tanıtımını ‘Uygulamayı indir, bir sürü yeni insanla tanış!’ şeklinde yapan uygulamayı mı merak ederdiniz yoksa ‘Silinmek üzere tasarlanmış bir uygulama.’ şeklinde yapanı mı? Bütün bu becerilerin yanı sıra zamanı da iyi yönetebilmelisiniz ve gerektiğinde başka çalışma gruplarıyla organize olabilmelisiniz. ‘Ben metnimi yazarım, olur biter.’ diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. İş verenlerin bir reklam yazarından beklentilerinde Search Engine Optimization (SEO) deneyiminin olması da vardır. ‘Arama Motoru Optimizasyonu’ anlamına gelen SEO, web sitelerinin arama motoru sonuç sayfalarında görünürlüğü artırmak için yapılan çalışmalardır. Yani, ilk sayfada çıkan siteleri inceleme ve araştırma görevi de sizdedir. Sitenizde hangi kelimeleri sıklıkla kullanacağınızı yaptığınız bu inceleme belirleyecektir

Reklam yazarları nasıl çalışır?

İlk olarak ürünleri, hizmetleri, müşterileri, web sitesi arama trendlerini, rakipleri ve tüm endüstrileri araştırırlar. Sonra beyin fırtınası yaparak reklam ve pazarlama kampanyaları için yeni, farklı ve ilgi çekici konseptler oluştururlar. Daha sonra çeşitli format ve ortamlarda yayımlanacak olan metinleri hazırlar ve müşteriye sunarlar. İstenilen niteliğe ulaşana kadar birden fazla taslak üzerinde yeniden çalışmaktan sorumlulardır. Son olarak da gelecekteki metin yazarlığı stratejilerine rehberlik etmeleri için kampanya sonuçlarını analiz ederler.

Yapılacak çalışmayı kim belirler?

Reklam yazarlığının da çeşitleri vardır: ajansa bağlı reklam yazarlığı, kuruma bağlı reklam yazarlığı ve serbest reklam yazarlığı. Bir reklam ajansına bağlı çalışıyorsanız birden fazla müşteriye hizmet verirsiniz. Genellikle zorlayıcı ve yaratıcılık gerektiren projelerin yapılması beklenir. Bir kuruma bağlı çalışıyorsanız yalnızca şirket tarafından istenen ürünlerin çalışmasını yaparsınız. Bu da konu açısından daha tutarlı olacağınız ve daha az yaratıcılık gerektiren çalışmalar yapacağınız anlamına gelir. Son olarak da eğer serbest çalışıyorsanız konu, proje türü ve zaman taahhüdü açısından özgürsünüz demektir. Yapacağınız çalışmayı siz belirleyeceğiniz için programınız esnektir.

Nerelerde ve neden reklam yazarlarına ihtiyaç duyulur?

Gazete ve dergideki basılı reklamlar, sosyal medya, radyo ve televizyondaki sözlü reklamlar, web sitelerinin özellikle arama sonuç sayfaları ve hakkında bölümleri, reklam panoları, posterler ve mağazalarda farkındalığı arttırmaya yönelik belirli ürünler için bir reklam yazarına ihtiyaç duyulur. Reklam yazarları sayesinde hedef kitleye en iyi hitap edecek şekilde etkili metinler ortaya koyulur. İş veren ve diğer çalışanlar zamandan tasarruf eder. Reklam yazarları objektif bir bakış açısına sahip olduğu için işletmeyi veya ürünü iş verenden daha iyi tanıtabilir. Aynı zamanda bir reklam yazarı, kendisinin editörü olacağı için çalışma hatasız veya hatasıza yakın olacaktır.

Reklam yazarı olabilmek için hangi eğitim ve sertifikalara ihtiyaç vardır?

İş ilanları incelendiğinde iş verenlerin en az bir üniversite bitirmiş çalışanlar aradığı gözlemlenebiliyor. Yani, bir reklam yazarı olmak istiyorsanız üniversitelerin pazarlama, iletişim, gazetecilik, eğitim ve edebiyat gibi bölümlerinden mezun olmanız gerekiyor. Bunun yanı sıra yaratıcı yazarlık eğitimi gibi programlardan sertifika alabilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz. Örneğin, bir ilaç firmasıyla çalışacaksanız o alanla ilgili bir program sertifikasına sahip olmanız, literatür araştırması yapmanız, konuya ve terimlere hâkim olmanız beklenecektir.

Reklam yazarlığı dünyasına nasıl girebiliriz?

Eğitiminizi tamamladıktan sonra özgeçmişinizi zenginleştirmeniz işe alınmanızı kolaylaştıracaktır. Dijital pazarlama gibi konular hakkında kurs veren online sertifika programlarına katılmanız yararınıza olacaktır. Özgeçmişinizi açık ve ilgi çekici yazmalısınız; tıpkı işe alındığınızda hazırlayacağınız reklam metni gibi. Özgeçmişinize ek olarak başarılarınızı, kelime ustalığı becerilerinizi, varsa tecrübelerinizi sergileyeceğiniz bir ön yazı yazmalısınız. En iyi metin örneklerinizi bir araya getirip bunları çevrimiçi bir portföyde paylaşmalısınız. Bu portföyünüzün bağlantılarını da özgeçmişinize ve LinkedIn, Fiverr, Upwork gibi sitelere eklemelisiniz.

Yazarların korkulu rüyası ChatGPT reklam yazarlığını nasıl etkileyebilir?

Son zamanlarda viral olan ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilmiş diyalog kurmaya dayalı bir yapay zekâ sohbet robotudur. Bir yazarın üç saatte yazabileceği bir metni üç dakikada yazabildiği için bu mesleği öldüreceği konusunda iddialar olsa da bu pek mümkün değildir. Bu teknoloji, yazarlara dilbilgisi ve içerik bütünlüğü konusunda geri bildirim verebilir ve yazarlık becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir veya yazarların geliştirebileceği bir ilk taslak sunabilir. Bunlar da zamandan tasarruf etmelerini sağlayabilir; gerçekten büyük bir kolaylık.

Bir reklam yazarı Henry Williams’ın ChatGPT kullanımını değerlendirmesi ise ‘Elbette, içeriğin üslubu soğuk ve tekdüze, yapısı ise bir araştırma makalesi kadar karmaşıktı. Ancak dil bilgisi ve söz dizimi yerindeydi.’ şeklinde oldu. Bir metin yazarı olarak amacınız, hedef kitlenizin dikkatini çeken ve onları harekete geçmeye ikna eden ilgi çekici içerikler oluşturmaktır. Bunu yapabilmek için üslubunuzun içeriğin konusuna göre değişmesi gerekebilir. Daha önce de bahsettiğim gibi sıkıcı tanımları kimse sevmez. Yapay zekâ ise geniş bilgi birikimlerine rağmen sizin gibi düşünemez. Karşınızdaki kitleyi ikna edebilmeniz için o kitleden biri haline gelmeniz gerekir.

Her ne kadar reklam yazarları endişeyle aksini iddia etse de yapay zekanın kendisine sorduğumuzda şöyle bir yanıt aldık: “Yapay zekâ bir reklam kampanyasının hedef kitleye yönelik anahtar kelime listesi oluşturmak veya reklam başlıkları ve açıklamaları yazmak gibi işleri yapabilir. Ancak reklam yazımı, yalnızca makine öğrenimi algoritmaları tarafından yerine getirilemeyen daha sofistike görevleri de içerir. Reklam yazarları, marka imajını yansıtan yaratıcı konseptler geliştirmek, hedef kitleyi etkilemek için dil ve ton kullanmak ve reklam mesajını hedef kitlenin duygusal ihtiyaçlarına uygun hale getirmek gibi görevlerde uzmanlaşmıştır. Bu görevler insan dokunuşu gerektirdiği için, yapay zekâ reklam yazarlarının rolünü tamamen ortadan kaldıramaz.”

 

 

Birkaç püf nokta!

Marketing Examples web sitesinin kurucusu Harry Dry’ın hazırladığı bazı püf noktaları sıralayalım.

 – Metninizi olabildiğince kısa tutun.
 – Abartmayın, sadece gerçekleri yazın.
 – Edilgen cümlelerden kurtulun. ‘Yaparız!’ gibi aktif cümleler kullanın.
 – Konuştuğunuz gibi yazın.
 – Bütün olayı başlıkta vermeyin; okuyucunun devamını okumasını sağlamalısınız.
 – Yazı tipini vurgu noktalarına göre değiştirmelisiniz, böylece okuyucu kısa bir göz
gezdirdiğinde içeriğin temelini anlayabilir.
 – Hikayeleştirme her zaman sevilir.
 – Sıfat ve zarfları en aza indirgemelisiniz.
 – İlk cümleniz kısa ve ilgi çekici olmalı. O okunmazsa ikincisi hiçbir zaman
okunmaz.

Acaba işsiz kalır mıyım endişesi olmadan çalışmak istiyorsanız reklam yazarlığı sizin için uygun bir meslek olabilir. Bana kalırsa bu mesleğin en güzel yanı serbest çalışma seçeneğinin de bulunmasıdır. Kendinizi bu alanda geliştirirseniz tam zamanlı işinizin yanı sıra reklam yazarlığı da yapabilir hem ek kazanç sağlayabilir hem de aklınıza gelen değişik fikirlerle keyifli vakitler geçirebilirsiniz. Artık ‘İşsiz kalacaksın.’ diyenleri dinleyip ümitsizliğe düşmenize gerek yok. Reklam yazarlığı gibi daha birçok alan sizleri ve yenilikçi fikirlerinizi bekliyor. Umarım sizlere yardımcı olabilmişimdir.

Kullanılan Kaynaklar

Allen Bernard, ChatGPT and Generative AI Not Replacing Copywriters… Yet. http://<https://www.cmswire.com/digital-experience/chatgpt-and-generative-ai-not-replacing-copywriters-yet/>

American Writers & Artists Institute, What Is Copywriting?: AWAI’s Essential Introduction to the Copywriting Industry. http://<https://www.awai.com/what-is-copywriting/>

Carmine Mastropierro, ChatGPT and Copywriting – The End of Human Writers?. https://carminemastropierro.com/chatgpt-copywriting/

Florina Ademi, Copywriting Meaning, Purposes and Even More. https://neuroflash.com/copywriting-meaning-purposes-and-even-more/

Harry Dry, Copywriting Tips https://marketingexamples.com/copywriting/tips

Harry Dry, Inspirationhttps://marketingexamples.com/inspiration

Henry Williams, I’m a copywriter. I’m pretty sure artificial intelligence is going to take my job. https://www.theguardian.com/commentisfree/2023/jan/24/chatgpt-artificial-intelligence-jobs-economy

http://• https://chat.openai.com/

Indeed Editorial Team, How To Become a Copywriter: A Step-by-Step Guide. https://www.indeed.com/career-advice/career-development/how-to-become-copywrite

Jacob McMillen, Copywriting: The Complete Guide To Driving Action Through Writing.  https://jacobmcmillen.com/copywriting-guide/

Madiha Jamal, History and Evolution of Copywriting-A Definitive Guide. https://www.thecontentunlimited.com/blog/history-of-copywriting

Michael Keenan, What is Copywriting? What a Copywriter Does and How to Find Onehttps://www.fiverr.com/resources/guides/writing-and-copywriting/what-is-copywriting#3-who-needs-copywriters-

Sondra Wolfer, What Does a Copywriter Do and How Do You Become One? Everything You Need to Knowhttps://www.themuse.com/advice/copywriter-career-explainer-guide

The Upwork Team, Copywriting: All About Persuasive and Promotional Contenthttps://www.upwork.com/resources/what-is-copywriting#characteristics-of-a-good-copywriter

Author

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x