Yeni Bir Kariyer Başlat! Content Management (İçerik Yöneticiliği)
Yeni Bir Kariyer Başlat! Content Management (İçerik Yöneticiliği)
“Öğretmenlik tutmadı, edebiyat yazıp formasyon alacağız mecbur.”
İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrencisi olarak hepimizin ya kulaklarında ya da akıllarında bir dönem çınlayan o söz. Ancak bu büyük bir haksızlık. Evet, birçoğumuz bölümümüzün sunduğu olanakları başkalarına anlatmaktan yorulduk ancak bu fırsatları kendimize hatırlatmaktan vazgeçmemeliyiz. Şanslısınız, çünkü bu kez hatırlatma işini ben yapacağım. Ben Hilal Kesgin, Karadeniz Teknik Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı 2. sınıf öğrencisiyim. Bölümümüz, edebiyat ve dil üzerine olmasına rağmen bu sene açılan ve sadece bizim okulumuzda bulunan “New Trends in Translation” dersimizde hem çeviri üzerine yoğunlaşıyoruz hem de kariyerimizi şekillendirmemizi amaçlayan sunumlar hazırlıyoruz. Ben de bu dersimiz için sunum hazırlarken yaptığım araştırmalar sonucunda elde ettiğim bilgilerden bir kısmını sizlerle paylaşmak istedim. Bu yazıda amacım bölümümüz öğrencileri olarak bizlerin iş olanaklarının sanılandan çok daha fazla olduğunu göstermek. Konumuz “Content Management” yani içerik yöneticiliği.
İçerik Yöneticileri Neler Yaparlar?
İçerik Stratejisi Geliştirme: İş hedeflerine ulaşmak için içerik stratejileri oluştururlar ve uygularlar.
İçerik Oluşturma ve Derleme: Bloglar, sosyal medya, web siteleri, videolar gibi farklı platformlar için yüksek kaliteli içerik
üretirler ve yönetirler.
İçerik Takvimi Yönetimi: İçeriklerin düzenli ve tutarlı bir şekilde yayınlanmasını sağlamak için içerik takvimi oluştururlar.
SEO Kullanımı: İçeriğin arama motorları için optimize edilmesini sağlarlar, böylece görünürlüğü ve erişilebilirliği artırırlar.
Hedef Kitle Araştırması: Hedef kitlenin tercihlerinin anlaşılması için araştırmalar yaparlar ve buna göre içerik üretirler.
Takımlarla İş Birliği: Pazarlama, tasarım ve diğer ekiplerle iş birliği yaparak içerikleri markanın stratejileriyle uyumlu hâle
getirirler.
Performans İzleme ve Raporlama: İçerik performansını analiz araçlarıyla izlerler ve stratejileri buna göre uygularlar.
Bir İçerik Yöneticisinde Olması Gereken Beceriler
Araştırmalarıma göre, bir içerik yöneticisinden beklenen beceriler işveren kişiye ve kuruma göre değişiyor. Ancak genel olarak her işverenin sizden bekleyeceği özellikler şunlar olacaktır:
Yüksek kaliteli içerik oluşturma yeteneği: Yazma yeteneği, herhangi bir içerik yöneticisi için bir zorunluluktur. İçerik oluşturma konusunda görevli olmasanız bile, bazı düzenleme sorumluluklarınız olması muhtemeldir.
Arama motoru optimizasyonu (SEO) bilgisi: Bir SEO uzmanı olmanıza gerek yok ancak temel bilgileri bilmek işinizi daha iyi yapmanızı sağlayacaktır.
Teknik bilgi: WordPress ve Joomla gibi en popüler içerik yönetim sistemlerini nasıl kullanacağınızı bilmek, HubSpot ve SEMrush gibi güçlü pazarlama araçlarının nasıl kullanıldığına hâkim olmak gibi temel bilgiler daha iyi bir iş yapmanızı sağlayacaktır.
Yeni medya yeterliliği: Yeni medya yeterliliği olmazsa olmaz bir özelliktir. Örneğin; video içeriği oluşturma, düzenleme ve dağıtma yeteneği, birçok şirket pazarlama çabalarını bu yönde yürüttüğü için önemli bir beceridir.
İçerik Yönetim Sistemi (CMS) uzmanlığı: CMS, kullanıcıların teknik bilgiye ihtiyaç duymadan dijital içerik oluşturmasını sağlayan bir yazılım sistemidir. Bir içerik yöneticisi bu sisteme hâkim olmalıdır.
Bu Alanda İşinize Yarayacak Araçlar ve Yazılımlar
WordPress
Joomla!
Drupal
Squarespace
Shopify
Magento
PrestaShop
Ghost
İngiliz Dili ve Edebiyatı Öğrencileri Olarak Bu Alanda Çalışmak İçin Neler Yapabiliriz?
Bu işi yapmak üniversitede belirli bir bölüm okumayı gerektirmiyor. Burada asıl önemli olan, kendimizi nasıl ve hangi konularda geliştirdiğimiz. Elbette bu bölümü okuyan öğrenciler olarak birçok avantajımız var. Öncelikle, bir yabancı dil bilmek (hatta aldığımız seçmeli dersler sayesinde iki yabancı dil), dahası çeviri yapabilmek, çok daha geniş kitlelere hitap etmemizde ve daha farklı içerikler üretmemizde yardımcı olacak. Ayrıca, araştırma teknikleri dersi de aldık ve ben bunun oldukça lehimize olduğunu düşünüyorum çünkü araştırma becerisi, bir içerik yöneticisinde olması gereken en temel beceri. Hazırlık sınıfından beri sunumlar hazırlıyoruz. Bunu yaparken hem insanlarla etkileşim
içinde oluyoruz hem de yaratıcı içerikler üretiyoruz. Gelişmiş bir diğer yanımız da bu. Biz zaten küçük içerik üreticileri ve yöneticileriyiz. Ancak bunu profesyonel bir şekilde yapmak istiyorsak kendimizi geliştirip günden güne bir üst seviyeye taşımalıyız. Örneğin; hızlı okuma eğitimi, SEO eğitimi, dijital pazarlama eğitimi, yaratıcı yazarlık eğitimi gibi eğitimleri alarak bu işe başlayabiliriz. Bu eğitimlere ulaşım sandığınız kadar zor değil. Günümüz teknolojisinde, internette kolayca erişebileceğimiz birçok ücretli/ücretsiz kurs bulunuyor. Örneğin; Udemy, Coursera gibi platformlar SEO ve dijital pazarlama eğitimi almak için iyi bir seçenek.
İçerik yöneticiliği, bir İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrencisinin önündeki fırsatlardan sadece biri. “New Trends in Translation” dersi de benim bu geniş kariyer havuzunda yönümü bulmamda çok etkili oldu. Her ne kadar ilk başta öğretmen olmakta kararlı olsam da yaptığımız sunumlar sayesinde hedeflerim tamamen değişti. Yeteneklerimi ve ilgi alanlarımı keşfetmiş oldum. Ayrıca kendimi geliştirmeye odaklandım.
Bu yazıyı burada sonlandırarak bugünkü ‘içerik yöneticiliğimi’ burada bitiriyorum. Bu alanda yer almak istiyorsak, asıl gerekli olayın kendimizi geliştirmek olduğunu tekrar vurgulamak istiyorum. SEO’nun da bu tarz meslek gruplarında ne kadar büyük önem taşıdığını ve mutlaka hâkim olmamız gereken bir konu olduğunu da unutmayalım. Ben yazarken çok eğlendim, umarım siz de okurken benimle aynı duyguları paylaşmışsınızdır. Teşekkür ederim!
Referanslar:
- https://contentwriters.com/blog/content-managers-what-where-how-much/
- https://thecontentauthority.com/blog/content-manager
- https://blog.hubspot.com/marketing/content-manager
- https://celiluyanikoglu.com.tr/en-populer-ve-en-iyi-10-icerik-yonetim-sistemi-cms/
- https://www.websiteplanet.com/tr/blog/en-iyi-icerik-yonetim-sistemi/
Görsel Referanslar: